Een klant van mij kreeg van zijn marketingpartner het voorstel om de site te laten ombouwen naar een nieuwe moderne template. Hij liet me het ‘ontwerp’ zien waarbij bleek dat de toeleverancier gewoon een standaard ontwerp had genomen. Daarin had hij linksboven het logo geplaatst en vervolgens her en der de huisstijl kleur verwerkt. Tot zo ver dat nieuwe moderne ontwerp.
Deze klant heeft behoorlijk veel leveranciers leren kennen door de jaren heen en vraagt aan mij advies. Het blijkt dat de template gebruik maakt van een bepaalde sitebuilder. Dit is een software plug-in die je installeert naast de bestaande WordPress core waarmee je relatief eenvoudig de site grafisch en qua lay-out kunt aanpassen. Dat heeft als voordeel dat als het je lukt om over de – in mijn ogen – enorme drempel heen te klimmen, je min of meer zonder webdeveloper aan de slag kunt. Klinkt goed, toch? Ik vraag mijn klant wat zijn achtervang is wanneer de sitebuilder toch niet zo goed bevalt en hij terug wil naar de core.
Sitebuilders voorzien absoluut in een behoefte waar WordPress zelf qua designmogelijkheden voor een leek relatief beperkt is. WordPress onderkent dit en heeft enkele jaren geleden de Gutenberg editor ontwikkelt. De vorige editor haakte behoorlijk aan bij de standaard manier van tekstverwerken zoals wij dat vanuit bijvoorbeeld Microsoft Word kennen.
Met de komst van Gutenberg update en het werken met blokken wordt het aanmerkelijk makkelijker om binnen bijvoorbeeld een contentpagina, bericht of product voorgedefinieerde (voorgevormde) elementen toe te voegen. De beperking hiervan is echter dat Gutenberg nog niet de mogelijkheid biedt om aan het kader (de ombouw rondom de individuele pagina’s, berichten of producten) te sleutelen. Dit is de reden dat al jaren geleden diverse sitebuilders zijn ontwikkeld waarmee, wannabe, webdevelopers websites konden gaan bouwen.
Waarom ben ik niet zo’n fan?
Enerzijds heb ik de luxe van een uitstekende programmeur / webdeveloper die in 20 jaar tijd nog nooit iets niet heeft kunnen realiseren wat ik verzon. Maar die luxe heeft niet iedereen. Ik heb ook andere motieven, vanuit ervaring:
- Sitebuilders zijn vaak onnodig zwaar en traag
- Ze hebben voor de leek een steile leercurve (de leek loopt nagenoeg altijd vast en is dan veel tijd verloren)
- Ze verouderen regelmatig of veroorzaken conflicten met andere plug-ins
- Er is geen weg terug. Als je eenmaal je ‘content’ hebt omgezet kun je niet terug naar de oude indeling. Je zit vast aan de builder
- Had ik het al gezegd, er is geen weg terug?
Daarnaast houd ik ervan om een installatie clean te houden. Wij ontwikkelen onze sites altijd in de kern van WordPress. Bij updates geeft dat nooit problemen. Daarnaast is er in de praktijk zelden de behoefte om aan regelmatig het grafische kader te tornen en kleine aanpassingen kosten voor een ervaren programmeur zelden meer dan 15 minuten werk. Tot slot weet ik dat WordPress werkt aan een eigen ‘sitebuilder’ en dan voel je de bui al aankomen … voor de bestaande sitebuilders.
Denk goed na over het gebruik van sitebuilders. Vaak is het verstandiger om dat te doen waar je goed in bent en te publiceren dan dat je je bezighoudt met techniek.
Ik wens je wijsheid.